Gordijnen op maat schoonmaken
Wonen

Zo maak je gordijnen op maat schoon

Of je nu verduisterende gordijnen op maat hebt of licht doorlatende gordijnen hebt, vroeg of laat zal je ze eens moeten schoonmaken. Zeker als je gordijnen op maat van Echtgordijn of een andere leverancier hebt, moet je oppassen. Je wil natuurlijk niet dat je mooie gordijnen op maat gekrompen uit de wasmachine komen. Maar hoe maak je jouw gordijnen schoon? In dit artikel lees je hoe je velours, linnen of plisségordijnen schoonmaakt.

Zo maak je linnen gordijnen op maat schoon

Het probleem van linnen gordijnen is dat ze veel stof vangen. Met een goede stofzuiger, en zeker een handstofzuiger kan je dit stof wegkrijgen. Let er wel op dat je de laagste stand van de stofzuiger gebruikt. Anders gaat de zijde stof scheuren. Als er vlekken in de gordijnen zitten zal je wel langs de stomerij moeten gaan. Gebruik geen water, want dan krijg je lelijke kringen.

Zo maak je velours gordijnen op maat schoon

Velours gordijnen op maat maak je niet op één, twee, drie schoon. Als ze gekreukt zijn kan je ze voorzichtig met een plantenspuit nat maken om ze te ontkreuken. Maar als er vlekken te zien zijn, dan raden we je toch aan om de gordijnen te laten reinigen door je stomerij. Zij weten precies wat ze moeten doen om je gordijnen te reinigen en tegelijkertijd mooi te houden.

Zo maak je plisségordijnen schoon

Als je plisségordijnen een gemetalliseerde achterzijde hebben, dan mag je nooit water gebruiken om ze schoon te maken. Is de achterzijde niet gemetalliseerd dan kan je met een sponsje en lauwwarm water en een heel klein beetje ecologisch wasmiddel de vlekken in het plisségordijn verdwijnen. Een handstofzuiger op de laagste stand kan je helpen om stof te verwijderen. Eventueel kan je ook je plisségordijnen handwassen met fijnwasmiddel op maximaal 30 graden. Nadien moet je de gordijnen wel goed afspoelen. Als ze gewassen zijn moet je de gordijnen tot één pakket plooien en het water eruit drukken. Nadien kun je de gordijnen vochtig ophangen om ze verder te laten drogen.

Op maat gemaakte gordijnen schoonmaken, is helemaal niet makkelijk. We raden je aan om hiermee steeds heel voorzichtig te zijn. Als je twijfelt of je jouw gordijnen wel correct kunt schoonmaken, adviseren we je altijd om een stomerij in te schakelen.

Dit vind je misschien ook leuk...