Soorten vloer woonkamer
Wonen

Welke soorten vloer zijn er voor de woonkamer?

Of je nu een nieuwbouwhuis hebt of je gaat een bestaand huis grondig verbouwen, een vloer is een belangrijk onderdeel van je huis. Zo ook de vloer in de woonkamer. Laminaat en tapijt kennen we allemaal, maar welke andere keuzes zijn er nog voor een vloer in je woonkamer? Wij geven je een overzicht van de 5 veel gekozen vloeren voor in de woonkamer!

Gietvloer

Een gietvloer heeft de laatste tien jaar ook weer flink aan populariteit gewonnen. Een gietvloer is gemaakt van gegoten kunststof. Je kunt kiezen uit polyurethaan of een epoxyvloer. Een gietvloer kent een groot aantal voordelen, zo kun je het geheel op kleur maken en is de kleur ook kleurvast. Het is brandwerend en geluiddempend. Maar het grote voordeel is waarschijnlijk het makkelijk onderhoud; je kunt de vloer, mede doordat er geen naden zijn, heel makkelijk schoonmaken en de kans op blijvende vlekken is klein. Een nadeel is echter wel dat de vloer wat kil kan aanvoelen, maar dit is goed te combineren met vloerverwarming. Ondanks dat gietvloeren aan de prijzige kant zijn, gaan de vloeren lang mee en zijn ze ontzettend duurzaam. Zeker de investering waard!

Laminaat

Laminaat is een veel gekozen vloer voor in je woonkamer. Laminaat heeft de looks van hout, maar is vervaardigd uit plastic zoals bijvoorbeeld PVC. Het voordeel hiervan is dat het makkelijker te onderhouden is dan echt hout en dat het ook goedkoper is. Het nadeel is dat het een minder warme uitstraling heeft en goedkoper kan ogen.

Tapijt

Tapijt wordt ook wel vaak vloerbedekking genoemd. Maar in principe zijn alle soorten die in dit artikel genoemd worden, soort van vloerbedekking. Tapijt heeft als voordeel dat het een warm product is, het voelt fijn en warm aan aan je voeten. Ook is het geluiddempend. Nadeel kan echter zijn dat als je een vlek maakt op het tapijt, dat deze lastig te verwijderen is.

Tegels

Tegels worden vrij vaak in de badkamer of keuken gebruikt, maar je kunt ook super mooie tegels kopen om in de rest van het huis te leggen. Zo zijn er naast de fabrieksgeproduceerde tegels ook tegen van natuursteen. Deze geven vaak een luxe uitstraling aan je woonkamer.

Parket

Parket oftewel een houten vloer is ook een veel gebruikte vloerbedekking voor in de woonkamer. Je kunt kiezen uit allerlei soorten hout, waarbij eiken veel voorkomt. Daarnaast kun je kiezen uit vele verschillende manieren van leggen, momenteel is bijvoorbeeld visgraat en de Hongaarse punt een populair patroon. Het voordeel van een echte houten vloer is dat het heel natuurlijk oogt en aanvoelt. Je kunt een houten vloer op zich makkelijk onderhouden, maar pas wel op met vlekken en het klimaat van de ruimte waar de vloer in ligt. Want hout is een natuur product en “werkt” dus door te krimpen en uit te zetten.

Dit vind je misschien ook leuk...