verschillende verlichting voor in je woonkamer
Wonen

Verschillende verlichting voor in je woonkamer

Als je een nieuw huis gekocht hebt of je je woonkamer opnieuw gaat inrichten, dan is het lichtplan hierbij een belangrijk onderdeel. Je wilt namelijk voldoende licht hebben om bepaalde activiteiten te ondernemen zoals aan tafel te eten of het lezen van een boek op de bank, maar je wilt daarnaast ook sfeer kunnen creëren voor bijvoorbeeld tijdens het televisie kijken. Een goede verdeling tussen direct en indirect licht en verschillende soorten verlichting en lichtbronnen is daarom heel erg belangrijk. In dit artikel leggen we de verschillende soorten verlichting voor je woonkamer uit.

Hanglamp

Een hanglamp hangt aan het plafond naar beneden. Als er met een vorm van kapjes gewerkt wordt, dan straalt het licht ook naar beneden, maar er zijn ook hanglampen zonder een kapje rondom de lichtbron en dan kan het licht zich breder verspreiden. Een hanglamp wordt vaak gebruikt boven de eettafel, maar kan bijvoorbeeld ook boven de zithoek gehangen worden. Kies voor iets unieks door voor een opvallend design te gaan, te kiezen voor een grote hanglamp of meerdere hanglampen bij elkaar te hangen.

Plafondlamp

Een plafondlamp oftewel een plafonniere heeft vaak een wat ouderwets imago. Vroeger was de platte maan de meest gangbare plafonniere en was er weinig variatie op de markt. Toch is dit tegenwoordig helemaal niet meer zo! Er zijn veel design plafondlampen op de markt die een echte eye-catcher in je woonkamer kunnen zijn. Kijk bijvoorbeeld eens naar de designlampen van LampTwist.

Plafondspotjes

Naast de plafondlamp kun je ook kiezen voor plafondspotjes. Hierbij kun je kiezen voor inbouw of opbouw, maar de meeste mensen kiezen voor inbouw. Plafondspotjes kunnen zorgen voor een goede basisverlichting in je woonkamer. Hun doel is meestal niet om op te vallen, maar om een subtiel licht over de hele kamer te verspreiden. Vaak wordt hier een dimmer bij gebruikt zodat je de lichtsterkte makkelijk kunt regelen.

Vloerlamp

Als je lamp op de vloer staat, dan wordt dit een vloerlamp genoemd. Echter hier kan veel verschil qua verlichting in zitten. Zo kan het gaan om een staande hoge vloerlamp, die bijvoorbeeld naast de bank staat en een directe lichtbron is om te lezen op de bank. Het kan ook een lage vloerlamp zijn, die meer voor sfeerlicht zorgt. Een mooi voorbeeld hiervan is de Brokis Balloon lamp.

Tafellamp

Een tafellamp is een compacte verlichting voor op de tafel, bijvoorbeeld voor op de eettafel. Natuurlijk hoef je deze lamp niet alleen op een tafel te plaatsen, deze kan bijvoorbeeld ook op een dressoir geplaatst worden of in de boekenkast. De tafellamp wordt meestal gebruikt als indirecte verlichting om sfeer te creëren.

Wandlamp

Een wandlamp wordt, zoals de naam al aangeeft, gebruikt om tegen de wand te bevestigen. Met een wandlamp kun je een heel gezellig hoekje met sfeer creëren. Heb je bijvoorbeeld een stukje over tussen de kast en de muur? Dit kan een perfect plekje zijn om sfeer te creëren door middel van een wandlamp.

Dit vind je misschien ook leuk...