soorten matrassen
Wonen

Soorten matrassen

Ergonomie speelt een steeds belangrijker rol bij de ontwikkeling van bedden. Belangrijk is vooral dat je de producten kiest die bij je passen: bij jouw slaapbehoeften, slaaphouding, lichaam, gewicht en wensen.

Ingebouwde massagesystemen zijn misschien niet voor iedereen weggelegd maar ook voor het ‘gewone’ matras geldt dat deze niet achterblijft. Ergonomische ontwikkelingen dringen door tot alle slaapkamer-regionen en eigenlijk bestaat er niet meer zoiets als een ‘slecht’ matras.

Soorten matrassen

Een koudschuim matras bijvoorbeeld, is door de open celstructuur goed vochtabsorberend en biedt goede ondersteuning.

Bij polyether matrassen ontstaat er sneller een kuil, door de gesloten celstructuur. Latex matrassen zijn schimmelwerend en erg veerkrachtig. Ook pocketvering matrassen zijn extra veerkrachtig door de interne veren.

Traagschuim matrassen vormen zich goed naar het lichaam, waardoor het overal optimale ondersteuning biedt en drukverlagend werkt. Dit geldt ook voor het gelmatras, dat zich geheel naar het lichaam vormt.

Relatief nieuw is het luchtgeveerde matras. Dit matras beschikt over een luchtkern die met één druk op de knop harder of zachter ingesteld kan worden, waardoor de ondersteuning en lighouding veranderen. Hiermee is de slaaphouding én nachtrust volledig naar eigen wens in te stellen.

Topmatrassen (matras op een matras) zijn inmiddels een bekend verschijnsel en komen de hygiëne en het comfort ten goede.

Een nieuw verschijnsel zijn de ‘gespleten’ topmatrassen. Deze zijn aan de bovenkant als het ware ingeknipt tot heuphoogte, waardoor de rugdelen van tweepersoonsbedden individueel verstelbaar zijn. Een fijne oplossing als de één wil slapen en de ander nog wil lezen.

Bedbodem

Met de aankoop van een matras is de keuze voor de juiste bedbodem – lattenbodem, spiraal of boxspring al of niet met verstelbaar hoofd- of voeteneinde – minstens zo belangrijk. Bovendien ‘werken’ sommige matrassen beter op bepaalde bedbodems.

Voorbeelden

De bedden van Kuperus – hofleverancier in bedden – zijn milieuvriendelijk en op maat gemaakt. Dat betekent dat elke stof en leersoort gekozen kan worden. Alle onderdelen van het bed zijn daarnaast beweegbaar middels afstandsbediening. De basis van het bed is een houten frame met daarop een laag bonell veren, matrassen met de kern van paardenhaar of natuurlatex, afgewerkt met zuiver gekaard katoen, een extra wollen tussenlaag en topmatras.

Matrair is fabrikant van de relatief nieuwe luchtveringsmatrassen. Dit matras beschikt over heupondersteuning, een comfortzone en een stabiele luchtkern. Door middel van een afstandsbediening kunnen de comfortzone en luchtkern harder of zachter ingesteld worden, zodat het matras goed is in te stellen op eigen lichaam en eigen wensen.

Wat doe je als jij wilt slapen maar jouw partner wil het bed nog rechtop hebben omdat hij/zij wil lezen of tv kijken? Swiss Sense heeft hier een praktische oplossing voor bedacht, namelijk de splittopper. Deze heeft aan het hoofdeinde een inkeping en zorgt ervoor dat het verstellen van het bed mogelijk is, zonder dat de ander daar last van heeft. De topper is leverbaar in verschillende varianten en afmetingen.

Speciaal voor het Noflik boxspringprogramma heeft AVEK een topper in broekmodel ontwikkeld: deze topmatras is gesplitst aan de bovenzijde en aaneengesloten vanaf de heup naar de benen.

Dit vind je misschien ook leuk...