onderhoud windveren
Klussen

Onderhoud dak en gevel

De eerste indruk van je huis begint bij de buitenkant. Een mooi onderhouden exterieur van je huis doet dan ook wonderen! Echter veel mensen vergeten dit. In dit blog geven we je een aantal tips om rekening mee t houden voor het onderhoud van dak en gevel.

Dakonderhoud en reparatie

Waarschijnlijk sta je niet stil bij het onderhoud van je dakpannen totdat het te laat is. Veel mensen realiseren zich pas dat er een dak is en dat dat ook onderhoud nodig heeft voordat het stuk gaat als er een lekkage optreedt. Als er dan een lekkage optreedt, dan is het verstand om een professioneel dakdekkersbedrijf in de hand te nemen met ervaren dakdekkers. Zij kunnen dan niet alleen de benodigde reparatie uitvoeren, maar kunnen ook meteen de staat van de rest van het dak controleren en eventueel maatregelen treffen. Want zeker bij lekkages geldt: het is beter om ze te voorkomen dan te genezen.

Schilderen of gevelreiniging

Als je een huis hebt dat aan de buitenkant geschilderd is, dan is het belangrijk om dit eens in de zoveel jaar opnieuw te laten schilderen. Op die manier oogt je huis niet alleen fris, de nieuwe verflaag beschermd je huis ook weer. Heb je een huis wat niet geschilderd is en dus van poreus materiaal zoals bakstenen? Dan kunnen hier in de loop van tijd zich allerlei soorten vuil aan hechten. Dan is het van belang om eens in de zoveel jaar het huis door een gevelreiniging bedrijf schoon te laten maken. Daarna kunnen ze het meteen impregneren, zodat het huis voor langere tijd weer beschermd is.

Boeidelen

Hoewel ze door de hoogte lastig bereikbaar zijn, zijn ook windveren en boeidelen gevoelig voor regen en wind. Hier enkele tips voor onderhoud en vervanging.

Boeidelen worden bevestigd langs de dakrand en zijn meestal gemaakt van geverfde houten planken, multiplex stroken, stroken van houtvezelplaten, vezelcementplaat stroken, recycled kunststof of stroken uit (volkern) kunststofplaten.

Zijn ze van hout, dan is het van belang de windveren en boeidelen regelmatig te schilderen. met hergebruikgarantie een goede keus. Kies de duurzaamheidklasse en de eventuele oppervlaktebehandeling van het hout die past bij de toepassing. Als u verduurzaamd hout gebruikt, kies dan voor hout met het KOMO keur. Voor bekleding van boeidelen, bakgoten en windveren vormen zinken profielen een zeer duurzame oplossing.

Kunststof windveren

Windveren dienen om de dakpannen langs de schuine zijde van het dak op hun plaats te houden en kunnen van dezelfde materialen gemaakt zijn als boeidelen.

Groot voordeel van kunststof windveren, boeidelen en goten is dat ze onderhoudsarmer en dus goedkoper in het onderhoud zijn dan de houten variant. Tegenwoordig zijn ze in allerlei kleuren verkrijgbaar.

Dit vind je misschien ook leuk...