houtrot repareren
Klussen

Houtrot repareren

Zeker in het vochtige Nederland verweert en vermolt hout vrij snel. In vochtige omstandigheden ontwikkelen zich eenvoudig schimmels die het hout van kozijnen, steunbalken en deuren aantasten. Dit wordt houtrot genoemd.

Door houtrot worden houten onderdelen langzaam aangetast en daarmee de stevigheid van het huis waardoor lekkage en verzwakkingen van de bouwconstructie kunnen ontstaan.

Houtrot herkennen

Het herkennen van beginnend houtrot is niet eenvoudig. Het geluid bij het kloppen op het hout geeft de geoefende specialist een indicatie van de mate waarin houtrot aanwezig is en de sterkte van het hout. Vergevorderd houtrot herken je aan blaasjes op de verf, afbladdering, deuken in het hout en bruine of zwarte verkleuring van ongeverfd hout.

Houtrot ontstaat door achterstallig onderhoud of onvakkundig schilderwerk. Je kunt je voorstellen dat het vele malen duurder is om de kozijnen te vervangen dan ze goed te onderhouden. Ook bij houtrot geldt dus: voorkomen is beter dan genezen.

Houtrot voorkomen

De essentie bij het voorkomen van houtrot is eenvoudig: geef vocht geen kans. Voorkom:

 • schroef- en spijkergaten en scheurtjes in het hout
 • klemmende ramen en deuren
 • onjuist gemonteerd hang- en sluitwerk
 • afgebladderde of kale plekken

Heb je toch gaten of scheurtjes, vul ze dan wanneer ze goed droog zijn. Zorg er natuurlijk voor dat het hout in de verf of lak staat en kit randen dicht zodat er geen vocht naar binnen kan kruipen.

Houtrot genezen

Is er sprake van houtrot, dan kun je vooral in het beginstadium veel zelf doen. Vaak blijkt echter dat dieper tot het hout is doorgedrongen dan in eerste instantie leek. Haal er in dit geval een expert bij. Deze expert kan aangeven wat er in uw situatie het beste is om te doen.

Kleinere plekken repareer je als volgt in drie stappen.

 1. Voorbereiden
  Wil je zelf aan de slag, doe dit dan bij droog weer. Krab de verrotte plek in het hout weg met een verfkrabber. Houtrot is ‘besmettelijk’, zorg er dus voor dat je al het rotte hout verwijdert om een verdere ontwikkeling van het rottingsproces te voorkomen.
 2. Vullen
  Smeer het hout in met houtrotstopmiddel en vul het vervolgens met houtrotvulmiddel. Strijk het oppervlakte met een breed plamuurmes glad en verwijder overtollig vulmiddel. Laat het vulmiddel minimaal een halve etmaal drogen en vul oneffenheden op met plamuur.
 3. Afwerken
  Schuur het hout en de opgevulde plek glad. Vervolgens kun je het hout verven in de gewenste kleur.

Dit vind je misschien ook leuk...