We zien de laatste jaren steeds duidelijker dat het klimaat veranderd en op allerlei fronten proberen we ons steentje bij te dragen. Misschien hebben de ontwikkelingen in het klimaat je ook bezorgd gemaakt over de manier waarop je jouw leven leidt en de impact ervan op het milieu. De wetenschap laat ons zien dat we onze levensstijl echt moeten aanpassen om de impact op de natuur, door onze manier, van leven te minimaliseren. De meeste huishoudelijke producten die het milieu kunnen schaden, zijn te vinden in de keuken en in de badkamer. In dit artikel bekijken we hoe jij een steentje kan bijdragen door je badkamer milieuvriendelijker in te richten, te gebruiken en schoon te houden.
Water besparen
Water besparen is één van de eenvoudigste en meest kost effectieve methoden om jouw badkamer milieuvriendelijk te maken. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om minder water te verspillen. Dit heeft op de lange termijn een flinke inpact.
Draai de bijvoorbeeld de kraan dicht terwijl jij jouw tanden poetst. Dit kan namelijk tot 240 liter water per maand besparen. Vergeet je dan toch regelmatig om de kraan dicht te draaien. Dan zou je kunnen investeren in een infrarood bewegingssensorkraan, die alleen wordt geactiveerd als je jouw handen onder de kraan houdt.
Wat je ook kunt doen is het nemen van een douche in plaats van het nemen van een bad. Douches gebruiken slechts 15% van het water dat nodig is voor een bad en dit betekent een enorme besparing op zowel water als op je energierekening. Zelfs het verminderen van het aantal douches dat je elke week neemt, of simpelweg veel korter douchen, kan een enorme impact hebben.
Overweeg ook om een waterbesparende douchekop te installeren. Dit vermindert het waterverbruik tot wel 50% en je merkt het verschil niet wanneer je het gebruikt, het is net zo effectief om te douchen. Of gebruik een wastafelkraan met een waterbesparende perlator waardoor je ook veel water per jaar bespaart.
Ledverlichting
Waarom zou je niet de overstap maken naar LED-verlichting in je badkamer? Door technologische vooruitgang in LED-lampen kun je nu volop sfeervolle ledverlichting ‘warme’ kleuren kopen die evengoed sfeer brengen in de badkamer. LED-lampen verbruiken niet alleen 80% minder energie dan een traditionele lamp, ze gaan ook 25 keer langer mee, waardoor de lamp niet meer regelmatig moet worden vervangen. LED-verlichting voor in badkamers is in bijna elke sanitairwinkel te koop.
Afzuigventilators
Badkamers zijn de vochtigste kamers in huis en de omstandigheden zijn perfect voor schimmels. Voorkom dit door een energiezuinige afzuigventilator te installeren om het vochtgehalte laag te houden en je badkamer er altijd op zijn best uit te laten zien. Dit scheelt dan meteen in het gebruik van chemische middelen op schimmel tegen te gaan. Als er al afzuigventilatie aanwezig is, maar het apparaat alweer een flink aantal jaren oud is, overweeg dan om deze te vervangen door een energiezuinig model, waarmee je 60% op het energieverbruik kunt besparen. Als je afzuigventilatie hebt, zorg er dan voor dat je deze consequent gebruikt. Het systeem moet na elke douchebeurt of bad minstens 15 minuten aan blijven staan om je badkamer effectief te ventileren.
Eco-vriendelijke badkamerproducten
Gebruik zoveel mogelijk milieuvriendelijke badkamerproducten. Gerecycled toiletpapier is verkrijgbaar in alle grote supermarkten en kost niet veel meer dan gewoon toiletpapier. Als het gaat om verzorgingsproducten zijn er tal van natuurlijke varianten verkrijgbaar van bijvoorbeeld vocht inbrengende crèmes, gezichtsdoekjes en shampoos. Let vooral op dat je geen scrubs, of douchegels gebruikt die minuscule plastic balletjes bevatten om een soort structuur na te bootsen.
Voor badkamerreinigingsproducten zijn er ook voldoende milieuvriendelijke en duurzame opties. Groene zeep is bijvoorbeeld een heel effectief middel, daarnaast zijn er diverse allesreinigers en badkamerreinigers verkrijgbaar die goed kunnen worden afgebroken door de waterzuivering van het rioolwater. Gooi het schoonmaak water in ieder geval nooit buiten weg, want het is niet zo goed voor het grond- en oppervlaktewater.
Hopelijk helpen deze tips jou een stuk milieuvriendelijker je badkamer te gebruiken en te onderhouden. Op deze manier kun je je eigen steentje bijdragen en zal het zeker op langer termijn een grote positieve impact hebben op het milieu en op je portemonnee.