ideale kookplaat kwestie kiezen combineren
Keuken

De ideale kookplaat: kwestie van kiezen en combineren

Vroeger moest je bij de aanschaf van het fornuis een keuze maken: kies ik voor een keramische kookplaat, voor inductie of voor gas? Door de komst van het modulaire kooksysteem is dat niet meer nodig. Je kunt namelijk voor meerdere warmtebronnen tegelijk kiezen.

Wil je de kookplaten op inductie, maar de wokbrander op gas? Geen probleem. Je kiest per module welke manier van koken het beste bij jou past. De ideale kookplaat is gewoon een kwestie van kiezen en combineren.

Verbeterde techniek

Of je nu kiest voor gas, inductie, of keramisch – of een combinatie ervan – alle manieren van koken hebben de afgelopen jaren een behoorlijke technologische vooruitgang ondergaan. In Nederland kiezen veel mensen nog altijd voor gas, bijna driekwart van de bevolking. Dat is niet vreemd.

Nederland heeft een traditie als het om gas gaat. Een uitgebreid gasnetwerk zorgt ervoor dat vrijwel ieder huishouden op gas kan koken. En het is eenvoudig. De warmte is namelijk goed te doseren. Veel mensen vinden het prettig dat het zichtbaar is wat er gebeurt: je ziet immers dat de vlam harder of zachter gaat branden. Nadeel van gasbranders is dat ze wat onhygiënischer zijn. Daarom staan gasbranders tegenwoordig vaak op een glaskeramische ondergrond. Dat is namelijk zeer onderhoudsvriendelijk.

Een andere verbetering is de zogenoemde ‘veiligheidsvlam’. Als de vlam per ongeluk uitgaat, wordt de gastoevoer automatisch afgesloten. Zo voorkom je dat er een onveilige situatie ontstaat.

De opmars van inductie

Inductie is elektrisch koken met behulp van een magnetisch veld. Deze manier van koken wint terrein in de Nederlandse keuken. Door een verbeterde techniek heeft inductie tegenwoordig dezelfde voordelen als koken op gas. Koken met inductie betekent namelijk dat je de warmtebeheersing en de warmteverdeling heel nauwkeurig kunt sturen.

Inductie heeft nog eens als bijkomend voordeel dat de verwarming sneller gaat dan bij gas. Water kookt ongeveer een derde keer zo snel als op een gaskookplaat.

Ook steeds meer professionele koks kiezen tegenwoordig voor inductie. Misschien dat deze manier van koken het oer-Hollandse gas ooit van de troon gaat stoten. Verschillende specialisten zijn het eens dat dit de nieuwe manier van koken is.

Dit vind je misschien ook leuk...