Badkamertegels kiezen
Badkamer

Badkamertegels kiezen

Als je voor je nieuwbouwhuis een nieuwe badkamer gaat uitzoeken of je bestaande badkamer gaat renoveren, dan zijn de tegels hier altijd een belangrijk onderdeel van. De tegels zijn een bepalend onderdeel van een badkamer en zetten de basis neer. Logisch dus dat het geen gemakkelijke keuze is! Er zijn een aantal factoren waar je op moet letten bij het kiezen van badkamertegels. Wij geven je graag wat tips!

Waar wil je tegels?

De eerste vraag die je je moet stellen bij het kiezen van badkamertegels is waar je overal tegels wilt. In grote lijnen kun je kiezen uit wand- en vloertegels. Echter je hoeft niet de gehele wand te bekleden en ook voor de vloer zijn er naast tegels nog andere opties zoals een gietvloer. Toch zijn tegels, zeker voor de vloer, het meest gangbaar. Dus waar wil je overal tegels? En op de wand, wil je overal dezelfde tegels of wil je op verschillende plekken verschillende tegels? Bedenk ook, nu je toch bezig bent, of je ook het toilet wilt doen. Het is leuk om dezelfde stijl qua tegels en kleuren ook door te trekken in het toilet.

De vorm

Vroeger kon je eigenlijk alleen kiezen uit vierkante of rechthoekige tegels. Echter ook qua vorm is het aanbod flink gegroeid de afgelopen jaren. Een hele populaire vorm op dit moment is de hexagon. Hexagon tegels zijn zeshoekig en zijn vaak een wat kleinere tegel. Hierdoor krijg de oppervlakte een leuk patroon. Door te kiezen voor een uni kleur wordt het echter niet te druk. Bovendien wordt een hexagon vaak gekozen voor slechts een bepaald deel in de badkamer, om hier een extra accent op te leggen. Bijvoorbeeld in de douche of het muurtje achter het toilet.

Het materiaal

Er zijn heel veel verschillende tegels beschikbaar. Een grote beslissing hierbij is het materiaal. Zo heb je keramische tegels en tegels van natuursteen. Die laatste ogen vaak luxer, maar zijn ook prijziger. Je hebt daarom ook keramische tegels die natuursteen nabootsen zoals bijvoorbeeld marmer. Nog een trend tegenwoordig zijn tegels die hout nabootsen. Dan heb je wel de houtlook op de vloer, maar zijn het tegels zodat ze bestand zijn tegen vocht en makkelijker schoon te houden.

De afmeting

De afgelopen jaren zijn tegels steeds groter geworden. De voordelen van het gebruik van grote tegels zijn dat het optisch groter lijkt en dat ze doordat er minder voegen zijn, makkelijker schoon te houden zijn. Grote tegels zijn echter ook vaak duurder.

De kleur

Nog zo’n belangrijke keuze: welke kleur wil je dat de tegels zijn? Je kunt kiezen voor geheel effen tegels tot aan tegels met een druk patroon. En alles er tussenin. Zo hebben marmer tegels wel een tekening, maar oogt dit vaak toch rustig.

Vaak wordt er voor de basis, de vloertegels en het grootste deel van de wand, voor een rustigere kleur gekozen. Op die manier is de basis redelijk neutraal en kun je met het sanitair en de accessoires en planten accenten aanbrengen. Zoals hierboven aangegeven, kun je er ook voor kiezen om een bepaald deel in je badkamer te accentueren. Dit kun je niet alleen doen door een specifieke vorm tegel uit te kiezen, maar ook een andere kleur tegel voor het accentueren heeft een leuk effect.

Dit vind je misschien ook leuk...