Alles over aanhanger verlichting
Wonen

Alles wat jij wilt weten over aanhanger verlichting!

Als je regelmatig met een aanhanger rijdt, is het belangrijk dat de aanhanger verlichting goed werkt. Dit is niet alleen wettelijk verplicht, maar het is ook essentieel voor de veiligheid op de weg. In deze blog bespreken we de belangrijkste aspecten van aanhanger verlichting.

De 7-polige en 13-polige aanhanger verlichting

De meeste aanhangers zijn uitgerust met een 7-polige of 13-polige stekker. Beide typen stekkers zorgen voor de verbinding tussen de verlichting van de aanhanger en de verlichting van het trekkende voertuig. Het belangrijkste verschil tussen de 7-polige en 13-polige stekker is dat de 13-polige stekker meer functies biedt dan de 7-polige stekker.

De 7-polige stekker heeft de volgende functies:

 1. Achterlichten
 2. Remlichten
 3. Richtingaanwijzers links
 4. Richtingaanwijzers rechts
 5. Mistachterlicht
 6. Massa
 7. Continustroom

De 13-polige stekker heeft dezelfde functies als de 7-polige stekker, maar biedt daarnaast nog de volgende functies:

 1. Achteruitrijlichten
 2. Constante stroom
 3. Koelkast
 4. Omgekeerde lichten
 5. Achteruitrijalarm
 6. Laadstroom

Het is belangrijk om te weten welk type stekker je hebt voordat je begint met het aansluiten van je aanhanger. Als je aanhanger is uitgerust met een 13-polige stekker en je trekkende voertuig alleen een 7-polige stekker heeft, dan zul je een adapter nodig hebben.

LED-aanhanger verlichting

Veel moderne aanhangers zijn uitgerust met LED-aanhanger verlichting. LED-aanhanger verlichting heeft een aantal voordelen ten opzichte van traditionele gloeilampen. Ten eerste hebben ledlampen een veel langere levensduur dan gloeilampen, waardoor je minder vaak de lampen hoeft te vervangen. Ten tweede verbruiken ledlampen veel minder energie dan gloeilampen, waardoor je accu langer meegaat.

Een ander voordeel van LED-aanhanger verlichting is dat het veel helderder is dan gloeilampen. Hierdoor ben je beter zichtbaar op de weg, wat de veiligheid verhoogt. Tot slot is LED-aanhanger verlichting ook veel sneller dan gloeilampen. Dit betekent dat de verlichting vrijwel direct aangaat zodra je het contact inschakelt, terwijl gloeilampen vaak even moeten opwarmen voordat ze op volle sterkte branden.

Aanhanger verlichting aansluiten

Het aansluiten van je aanhanger verlichting is vrij eenvoudig. Als je een complete aanhanger verlichting set hebt hoef je alleen de kabel weg te werken langs de dissel van de aanhanger. Meestal is dit met een paar tie-rips wel geregeld. Ook is het gemakkelijk om de set met exact dezelfde set te vervangen als de oude aanhanger verlichting. Dan weet je zeker dat het passend is. Als je wel met losse draden bezig bent, is het vinden van een aansluitschema cruciaal. Verder zijn er een aantal stappen wat je kan doen bij het aansluiten van de verlichting.

Allereerst begin je met het controleren van de stekkers, als deze namelijk niet passend op elkaar zijn, kan je nooit je verlichting aansluiten. Als deze niet hetzelfde zijn, zal je een adapter moeten gebruiken. Als de aansluitingen vies zijn geworden, zou je deze ook even schoon kunnen maken met een droge doek. Het is ook echt aan te raden de verlichting te testen voordat je de weg op gaat! Bij vragen kan je een kijkje nemen op de site van Aanhangwagendirect. Voor verdere vragen kan je de klantenservice van Aanhangwagendirect raadplegen.

Dit vind je misschien ook leuk...